Добавете ценово известие

Високата инфлация в САЩ остава?

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Златни вести на 14.02.2023
Цена злато (XAU-BGN)
4323,85 BGN/oz
  
+ 6,91 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
55,21 BGN/oz
  
- 0,09 BGN
инфлация щатски долар

Темпът на понижение на инфлацията в САЩ започва да се забавя. Между октомври и ноември скоростта на растеж на цените на годишна основа (т.е. в сравнение със същия месец на предходната година) се сви с 0,6 процентни пункта. Същият темп се наблюдаваше и между ноември и декември – от 7,1 до 6,5%. Акцентирам, че това не означава спад на цените; те растат малко по-бавно, отколкото са се покачвали през предишния месец.

Но според последните официални данни за индекса на потребителските цени на Bureau of Labor Statistics, през януари цените се повишават с 6,4% спрямо януари 2022 г. Това е само с 0,1 процентен пункт по-бавно, отколкото през декември. През януари темпът на изменение почти стагнира. Освен това данните надвишават консенсусните очаквания, според които покачването трябваше да е от „само“ 6,2%.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Тази динамика е интересна заради настъпването на „базов ефект“. Обясних логиката зад него в последния коментар на инфлацията в Турция, с който можете да се запознаете тук. Когато през същия месец на миналата година (която се явява базовият период) вече е имало високо покачване на цените, ако то се повтори със сходен темп и през следващата, можем да говорим за експоненциален темп растеж.

След като през януари 2022 г. цените нараснаха със 7,5% на годишна основа, можеше да се очаква настъпването именно на базов ефект и „успокояване“ на местната инфлация.

Инфлация на месечна основа

Нещо повече, на месечна основа (т.е. цените през декември спрямо цените през януари) се наблюдава ускорение на поскъпването за пръв път от октомври миналата година. Докато през декември цените се повишиха с 0,1% в сравнение с равнището им от ноември, през януари растат с 0,5% спрямо нивото им от декември.

Вижте повече по темата: Колко е реалната инфлация

В сравнение с предходния месец поскъпват почти всички категории, с изключение на горивните масла и автомобилите втора ръка. Горивата поскъпват, въпреки че администрацията на Джо Байдън продаваше запаси от стратегическия петролен резерв на САЩ. Под неговото управление резервите на страната бяха понижени почти наполовина, а по всичко личи, че властите искат да продължат с тази политика.

Вижте повече по темата: Скъп или евтин дизел ни очаква през зимата и може ли да влоши инфлацията

Тук стои следният въпрос не само пред американските, а пред потребителите глобално: какво ще се случи с цената на петрола, респективно на бензина и дизела, когато най-голямата икономика на света се превърне в купувач от продавач? Аз бих очаквал те да получат силен тласък нагоре. Това е особено вярно, ако световното стопанство още не е в криза, когато това се случи.

Какво е основна инфлация и колко е тя

Индикаторът, който Федералният резерв предпочита да следи, за да променя политиките си, не е индексът на потребителските цени, а т.нар. основна инфлация. Тя изключва цените на храните и горивата. За местната централна банка вероятно те не са достатъчно значими за икономиката, за да бъдат взети предвид за паричната политика.

Така на годишна основа през януари основната инфлация нараства с 5,6%, отново с 0,1 процентен пункт по-малко, отколкото през декември. На месечна основа обаче се наблюдава покачване от 0,4% в сравнение с цените през декември, когато нарасна също с толкова, спрямо 0,3% покачване през ноември и октомври.

Гълъби, ястреби и основен лихвен процент

Представителите на Федералния комитет по отворените пазари към Федералния резерв – органът, взимащ решения за паричната политика, които искат увеличаване на лихвите, за да се спре инфлацията, са наричани ястреби. Онези, които предпочитат печатане на валута и потискане на лихвата, са известни като гълъби.

Таблица: Последни изказвания и позиции на представителите на Федералния резерв

Име Федерален резерв Позиция относно лихвата Дата Коментар
Харкър Филаделфия Неутрален 10.02.2023 г. Увеличените шансове за меко кацане на икономиката предполагат още няколко покачвания с 25 базисни пункта.
Куук   Неутрален 08.02.2023 г. Свиването на паричното предлагане на малки стъпки е правилният ход. Това ще ни даде време да анализираме ефектите от действията ни върху икономиката.
Уилямс Ню Йорк Ястреб 08.02.2023 г. Може да е дълъг полет, а лихвите да останат по-високи за по-дълго време, отколкото някои очакват в момента.
Пауъл председател Ястреб 07.02.2023 г. Смятаме, че трябва да продължим с увеличаването на основния лихвен процент. Пазарът на труда е изключително силен. Ако той остане твърде горещ е напълно възможно да се наложи да увеличаваме лихвата още.
Кашкари Минеаполис Ястреб 07.02.2023 г. Силният доклад за представянето на пазара на труда през януари показва, че Федералният резерв трябва да продължи да увеличава лихвения процент. Към момента смятам, че трябва да достигнем до 5,4%.
Бостич Атланта Ястреб 06.02.2023 г. Силният доклад за пазара на труда през януари показва, че Федералният резерв ще трябва да увеличи лихвата до по-висока стойност, отколкото се смяташе преди.
Дейли Сан Франциско Неутрален 03.02.2023 г. Все още е рано „да обявим победа“ над инфлацията.
Джордж Канзас Ястреб 20.01.2023 г. САЩ може би ще успее да избегне рецесия. Все още има много пари в спестовните сметки на домакинствата.
Брейнард вице-председател Неутрален 19.01.2023 г. Въпреки че инфлацията се успокои напоследък, тя все още остава висока и политиката ни трябва да бъде достатъчно ограничаваща за известно време, за да може ценовият растеж да се върне трайно към базата от 2%.
Колинс Бостън Неутрален 19.01.2023 г. Предпочитам по-умерен темп на увеличаване на лихвата.

Източник: Saxo Bank

През последния месец „балансът“ е в полза на ястребите. Настроенията във Федералния резерв са насочени към още покачвания на основния лихвен процент. Те няма да са с темп от 75 базисни пункта (0,75 процентни пункта) на следващите срещи, но вероятно ставката ще достигне 5% в сравнение с настоящата цел на централната банка, която е между 4,5 и 4,75%.

Вижте повече по темата: Акции, злато и инфлация – какво да очакваме при ръст на лихвата

Комбинацията от продължаваща инфлация, заедно с разглежданата от някои като „твърда“ реторика на Федералния резерв, означава, че увеличаването на основния лихвен процент ще продължи. Както съм коментирал и другаде, тази политика има потенциала да срине фондовите борси във времето, да доведе до негативни динамики при потребителския дълг и да взриви имотния балон в САЩv, който напоследък изпитва най-скоростното свиване откакто се събират данни.

Преходна инфлация или преходен спад на инфлацията?

Искам да върна лентата с една година назад. Тогава единственото, което чувахме от Федералния резерв, беше, че инфлацията е „преходна“. Но тя продължава да е толкова висока, че е напълно възможно понижението на инфлацията да е било преходно. Това ще е особено вярно, ако централната банка обърне политиките си на увеличаванe на основния лихвен процент и понижаване на счетоводния си баланс.

Вижте повече по темата: Еврото се срина отново, а Германия очаква рецесия плюс инфлация

Преди съм писал, че по всяка вероятност следващата криза ще е комбинация от икономически спад и висока инфлация. Упоритостта даже на официалния индекс на потребителските цени в САЩ също навежда на подобна мисъл.

Препоръчваме Ви да прочетете още