Обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни
Добавете ценово известие

Дали британска компания наистина плаща заплати в злато?

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, Лични финанси на 29.07.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4198,99 BGN/oz
  
+ 12,66 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
52,88 BGN/oz
  
+ 0,25 BGN

Можете да чуете текста и като епизод на нашия подкаст. Не забравяйте да се абонирате в удобната за вас платформа, за да не пропускате последните ни коментари. Заповяйдате и в отворената Facebook група “Приказки за икономиката и златото“.

Наскоро бяха публикувани новини, че британската компания Tally плаща на служителите си в злато. По думите на главния ѝ изпълнителен директор Камерън Пери пред Bloomberg:

Хората изпитват все повече девалвацията, която е заложена в основаните на дълг фиатни пари. Златото се е използвало исторически като фантастична котва на стабилността при паричното предлагане. Затова използваме злато – всеки човек на света знае, че то е ценно.

Вижте повече по темата: Какво е инвестиционно злато

Логиката на Пери е напълно правилна. Официалният индекс на потребителските цени на годишна основа във Великобритания през юни нарасна с 9,4% – най-високото покачване в историята. Реалното обезценяване на местната валута е още по-голямо. Същевременно от юни 2021 г. до края на юни тази година цената на златото в британски паунд нарасна с 14,17%. Затова е смислено хората да избягат от сриващия се паунд или която и да е валута и да се насочат към стабилен актив като златото.

Вижте повече по темата: Покупателната способност в Европа се спасява чрез инвестиционно злато – ето защо

Но дали работещите за Пери в действителност получават злато? Ще използвам новината като повод, за да разгледаме алокираните и неалокираните сметки в злато и стабилните криптовалути. За яснота по-надолу в текста, Tally с главна буква е компанията, а tally с малка – криптовалутата. Искам да акцентирам, че текстът няма за цел да служи като инвестиционен съвет, оценка на компанията или коментар върху стойността на този инвестиционен инструмент. Използвам функционирането му изцяло с илюстративна цел. Повечето читатели на анализа така или иначе няма да могат да закупят tally, тъй като тя се продава единствено на жители на Великобритания.

Какво е стабилна криптовалута и tally в частност?

Стабилна криптовалута (stablecoin) е криптовалута, чиято стойност се определя от и е обезпечена чрез други активи – фиатна валута, кошница от валути, злато или нещо друго. Например когато преди години Facebook обяви идеята за собствена стабилна криптовалута Libra (прекръстена в последствие на Diem), тя трябваше да е обезпечена от кошница от фиатни валути и държавни ценни книжа на САЩ. Идеята е да се избегне високата волатилност, присъща за криптовалутите. Тя е една от спирачките пред използването им за разплащания. Ако не знаеш колко ще струва финансов инструмент утре, по-скоро няма да го приемаш при транзакции.

Вижте повече по темата: Биткойн срещу златото – двигателите зад цените

В случая обезпечението е при курс 1 tally = 1 милиграм злато. Според общите условия на компанията, жълтият метал се съхранява в Швейцария, под формата на еднокилокграмови кюлчета по стандарта на London Bullion Market Association. Към момента на писане един грам чисто злато струва 46,29 паунда, което означава, че единица от криптовалутата струва се равнява на около 0,04629 паунда.

Когато някой купи криптовалутата, той плаща за нея в британски паунд или евро. Компанията не приема други активи. Да си представим, че потребител иска да купи 1000 tally. Той ще внесе в сметката си 46,29 паунда. Компанията ще кредитира сметката му със 1000 единици от криптовалутата и ще нареди закупуването на един грам чисто злато.

Пари или криптовалута?

Компанията определя актива си не като „стабилна криптовалута“, а като „пари“. За да е пари, един актив трябва да е общоприето средство за размяна. Затова подобна квалификация е преувеличено. Едва ли някой ще приеме жетона на компанията при разплащания. На сайта си тя посочва, че:

Тъй като всяко tally е един милиграм злато… лесно можем да разберем откъде идва стойността му. Стойност, която можете да харчите навсякъде по света… С други думи, можете да използвате tally точно както бихте използвали една нормална банкова сметка с дебитна карта…

Вижте повече по темата: Какво са парите

Ако човек иска да плати с нея, за да си купи стока Amazon за въпросните 46,29 паунда, той ще нареди плащане със своите 1000 единици tally. Компанията от своя страна продава стабилната криптовалута срещу съответното количество паундове, за да плати по сметката на Amazon в британски паунд. Макар потребителят да мисли, че плаща в tally и техническите подробности да не го интересуват, сделката се осъществява в паундове.

Затова смятам, че е справедливо да се обръщаме към tally като към „стабилна криптовалута“, а не като „пари“.

Алокирана и неалокирана сметка в злато

Да разгледаме най-интересния аспект – собствеността върху метала. Има две форми на притежание на дигитално злато. Това са алокираните и неалокираните сметки.

Както името подсказва, в случая на първите инвеститорът е собственик на конкретно златно кюлче или монета, които се съхраняват в трезор. Съхранението на физическо злато е услуга, за която клиентът плаща. То може да се достави до него, но в общия случай може да бъде продадено на трета страна, без да напуска трезора. Отново акцентирам върху факта, че при алокираното злато инвеститорът е собственик на реален продукт или продукти. Даже ако компанията, управляваща трезора, фалира, той разполага със своето реално злато.

Как функционират неалокираните сметки в злато

При неалокираните влогове ситуацията е доста различна. В този случай инвеститорът предполага, че купува злато, но всъщност се превръща в кредитор финансова компания, която предполагаемо закупува и съхранява златото от негово име. При неалокираните сметки инвеститорът може да има различни ограничения. Например да няма право да продаде метала на трети страни, а единствено на институцията, от която го е купил. Когато изобщо има право да изиска доставка на реално кюлче или монета, обикновено трябва да плати високи такси.

В случай на фалит на институция, от която е закупена неалокирана сметка в злато, вложителят няма да получи реално златно кюлче или монета. Като кредитор, той ще трябва да изчака процедурата за продажба на активите ѝ. Част от тях е и златото. То стои като актив в счетоводния баланс на компанията, защото тя е негов собственик. В края на деня нашият инвеститор ще получи доларовата равностойност (паундовата и т.н.) на златото, продадено по време на процедурата по несъстоятелност, която е останала след задоволяването на исковете на обезпечените кредитори (ако има такива).

Защо изобщо някой би встъпил в подобна сделка, след като не става собственик? Неалокираните сметки позволяват определена гъвкавост, например възможността за влагане на много малко пари. Най-малкото инвестиционно златно кюлче е от един грам. Неалокираните сметки позволяват влагане и в по-малко количество, защото не става въпрос за конкретен физически продукт. Привидно също изглежда, че те решават въпроса със съхранението на златото. Не на последно място, тъй като инвеститорът не става собственик на продукт, таксите могат да са малко по-ниски, отколкото при алокираните сметки.

Собствеността върху благородния метал при криптовалутата

В случая на криптовалутата говорим за начин на функциониране като при неалокираните сметки, поне от гледна точка на потребителя. Общите условия посочват ясно:

Когато фиатни пари са изпратени към сметка в Tally, те автоматично се конвертират в tally и всяка една единица tally представлява електронен запис на собственост и право върху стойността на един милиграм физическо злато… В малко вероятния случай на спиране на транзакциите, цялото злато, представено чрез tally, ще бъде продадено незабавно и неговата стойност във фиатна валута, минус такса от 1% за правния механизъм и обработването на транзакцията, ще бъде прехвърлена в свързаната банкова сметка на клиента.

Потребителите не могат да обърнат криптовалутата си в злато, което да поръчат да им бъде доставено или да вземат от Швейцария. Даже и при фалит, бизнесът ще продаде метала и ще изплати неговата равностойност във фиатна валута по сметката на клиентите си. По-правилно е да се каже, че компанията плаща на служителите си в актив, обезпечен чрез злато (ако тя наистина поддържа резервите от един милиграм за всяка единица от криптовалутата), а не в благородния метал.

Заключение

Идеята да се плаща заплата в злато е много добра. Така покупателната ни способност би се запазила дългосрочно, вместо да се изпарява скоростно. Когато говорим за благородния метал обаче е важно да разбираме добре собственост върху какво получаваме.

В случая имаме актив, обезпечен от благородния метал. Поне на теория, това има потенциала да го направи много по-стабилен от някоя фиатна валута като еврото, долара, лева, леята, динара, паунда или почти всички останали криптовалути.

Но обезпечение в злато не означава, че потребителите са собственици на реалното злато. По-скоро те имат иск върху британски паундове, отговарящи на стойността на метала, с който е обезпечена криптовалутата. А това е много различно от реалната собственост върху физическия актив под формата на златни кюлчета или монети, каквито продава Tavex, или каквито могат да се купят при алокираните златни сметки.

Вижте повече по темата: Как да избегнем лична финансова криза

Все пак съм напълно съгласен с Пери, че златото е много добра котва на паричната сигурност, че дългът във финансовата система е застрашителен и че е добре хората да се насочат към стабилни активи, за да са финансово здрави и стабилни в дългосрочен план. Той е напълно прав, когато казва:

В ситуации като днешната, когато стандартният кеш се обезценява, златото дава на хората най-добрият шанс да се преборят с инфлацията.

 

Анализът не е инвестиционна препоръка или съвет.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още