Добавете ценово известие

Може ли Русия да изнася суровини срещу злато?

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи на 31.03.2022
Цена злато (XAU-BGN)
4342,45 BGN/oz
  
+ 64,79 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
56,54 BGN/oz
  
+ 3,31 BGN

Пълния текст можете да чуете като епизод на нашия подкаст. Можете да се абонирате, за да не пропускате новите ни епизоди!

 

 

Възможно е Русия да започне да приема злато за износа на газ и други суровини, включително минералните горива. Предложението е на председателя на комитета по енергетика към парламента и президент на Руското газово общество Павел Завални. То идва в отговор на множеството санкции, наложени от повечето икономики по света и следва общите усилия за загърбване на валути като еврото и долара при международните разплащания.

Вижте повече по темата: Финансовите санкции над Русия – ефекти в сегашно и бъдеще време

В онлайн коментара си Завални включва и други потенциални алтернативи при международните разплащания:

Еврото и долара спряха да са платежно средство за нас. Ние доставяме реални ресурси. Това важи не само за газа, но и за другите минерални суровини при търговията със западните страни. Ако те искат да купуват от нас, нека извършват разплащанията в твърда валута, а твърдата валута за нас е злато, или в друга валута, каквато използваме при плащания. В случая на недружелюбните държави това е руската рубла. При приятелските ни страни, като Китай или Турция, това е местната национална валута. Биткойн също може да се използва.

Последните геополитически динамики поставят златото в различни роли. От една страна, то е спасителен пояс за населението. От друга, очевидно се спряга като пари, в които висш служител на Русия е склонен да търгува с външния свят. На трето място, струва си да обсъдим динамиките зад спада на рублата. На четвърто, да видим дали е възможно е да започнем да плащаме за газ в руска рубла. По-долу ще разгледаме всеки от тези въпроси един по един, за да видим доколко страшни са исканията на руските управляващи и доколко те имат ход по отношение на пари, включително на злато.

Руснаците се спасяват от обезценяващата се рубла чрез злато

След пакетите от санкции над Русия местната рубла се обезцени с почти 47% спрямо долара само за месец – между началото на февруари и началото на март. Това доведе до изтегляне на влоговете на потребителите и до бягство към сигурна стойност, т.е. към инвестиционно злато. Ходът не е учудващ – златото е котва на сигурността точно по време на геополитическа и икономическа несигурност и висока инфлация.

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

Данните на най-голямата банка в Русия – Сбербанк, показват, че през седмиците до средата на март търсенето на злато от руснаците е нараснало четири пъти. Тя дори увеличи броя на офисите, в които те можеха да закупят жълтия метал. Можем да очакваме, че въпреки лекото стабилизиране на рублата през последните дни, покупките на инвестиционно злато от населението ще продължат да растат. Ето защо.

Руска рубла и причините за дългосрочно ѝ обезценяване

Обезценяването на руската рубла не е от вчера. В началото на века един долар струва 25 рубли. Към момента на писане цената е 82 рубли, а в пика на спада ѝ през март 2022 г. тя надхвърли стойност от 140 рубли за долар. Тази трайна тенденция си струва да се обясни.

Инфлацията е увеличаване на паричното предлагане; ценовият растеж е само едно от нейните проявления. То се наблюдава в огромни количества глобално, включително и в Европа, но Русия изпреварва Стария континент по печатане на пари. От 2000 г. балансът на централната ѝ банка се увеличава от 50 милиарда до 55 трилиона рубли – ръст от 1 099 900%. За същия период паричното предлагане М2 (включващо парите в обращение, спестовните депозити, ценните книги на фондовите пазари и краткосрочните депозити) се изстрелва от малко над 1 трлн. рубли до 65,3 трлн. рубли – покачване от 5575,3% или над 60 пъти. Поне известна част от тези средства отиват директно към местния военно-промишлен комплекс. За сравнение, през същия период паричното предлагане М2 в еврозоната расте със „само“ 267% – от 4 до 14,7 трлн. евро.

Вижте повече по темата: Какво е инфлация

Така първопричината за рухващата руска рубла е печатането на пари от самата Централна банка на Русия. Страната е учебникарски пример за това какво не трябва да се прави с една валута.

Инфографика 1: Парично предлагане М2 в Русия и покупателна способност на руската рубла


Върху ефектите от създадената на местно равнище инфлация се наслагват и последиците от пакетите санкции. Повечето външнотърговски плащания на Русия са в долари или евро, но отрязването на значителна част от стокообмена, съчетано с рискове от необслужване на задълженията и фалит, понижи доверието в руската рубла, респективно в нейната цена. У дома населението, изправено пред скоростния срив на покупателната си способност, също започна да загърбва валутата, доколкото това е възможно. Както стана ясно, все повече руснаци инвестират в сигурен актив, какъвто е инвестиционното злато.

Не на последно място, безпрецедентното замразяване на международните активи на Централната банка на Русия (тя е първата централна банка на страна от Г-20, подложена на такива санкции) означава, че тя не може да продава валутните си резерви, за да поддържа курса на рублата, както правеше преди налагането на мерките. Така всички фактори, водещи до срива на рублата, продължават да се наблюдават. Това означава, че тя единствено може да продължи да се обезценява.

Може ли Русия да изнася ресурси срещу злато или рубла?

Това се потвърждава и от провала на ходовете да управляващите в Русия да спасят рублата. Те задължиха компаниите да продават 80% от печалбата си от износ срещу рубли, блокираха изтеглянето на суми над 10 хил. долара или евро от влоговете на населението и „забраниха“ плащането на дълговете в чуждестранна валута. Последното предварително беше невъзможно – ако институция опита да плати дълг чрез актив, различен от договорения, тя де факто изпада в неплатежоспособност. Затова и самата държава плати два транша по падежиращи облигации на обща стойност от над 4 млрд. в щатски долари. Същото важи и за руските компании, които продължават да обслужват задълженията си в долари.

Точно по тази причина през последните дни Русия прибегна до следващия си инструмент за геополитическо влияние – износа на суровини. Завални не е единственият, който настоява за алтерни валути при плащанията. Путин оповести, че експортът на газ за „неприятелските страни“ (включващи почти всички в Европа) ще започне да се извършва само срещу рубла. Поне на думи, до края на март 2022 г. „Газпром“ и Централната банка на Русия трябва да изработят механизъм, по който да се случва това. При нежелание за използване на нейната валута, от федерацията заплашиха, че са склонни да пренасочат износа на суровини като газа към Азия.

Вижте повече по темата: Как би се отразила на личните ни финанси война между Русия и Украйна

На първо място, през последната година и половина приходите на Русия от износ на газ изпревариха тези от експорт на петрол. Парадоксално е, но след инвазията в Украйна Европа увеличи вноса на руски газ. В момента именно износът на суровината е основен източник на валута за Русия.

Инфографика 2: Вносът на руски газ в Европа от февруари


Затова е много слабо вероятно тя да опита да го прекъсне. Пишем „опита“, но всъщност подобно действие е невъзможно. Договорите на „Газпром“ с купувачите в Европа са в евро и ако компанията опита едностранно да промени условията, тя ще влезе в неизпълнение на контрактите си. Това ще доведе до съдебни дела и значителни финансови щети за компанията. Ако спре доставките, за „Газпром“ и Русия ще стане още по-лошо, защото към неустойките, които частната институция ще трябва да плати, ще се добавят и гигантските загуби от нереализирания износ, възлизащи на стотици милиони евро дневно – евро, което страната няма откъде другаде да вземе в момента.

В заключение, не е невъзможно в бъдеще Русия да започне да получава злато или валута, различна от еврото, при износа на газ. Но това не може да се случи без съгласието на контрагентите, с които тя търгува. Но подобна договорка с повечето страни от Европа на този етап е нереалистична. Те по-скоро опитват да загърбят зависимостта от руския износ (формиращ 40% от общите доставки на газ), отколкото да „играят по правилата“ на Кремъл.

Въпреки тази невъзможност, говореното за плащане на руския износ в рубла може би даде резултат. Нейната валута поскъпна с над 41% спрямо долара от дъното си, постигнато в началото на март, когато се при курс от 140 рубли за долар.

Русия и въвеждане на златен стандарт?

След 2014 г., когато беше анексиран Крим, Централната банка на Русия натрупа резерви от над 3 хил. тона злато. С това се нареди сред най-големите притежатели на благородния метал. През 2020 г. тя спря политиката си на изкупуване на злато (което държавният суверенен инвестиционен фонд не стори), преди да я възобнови в по-рано тази година. След кратък прозорец, в който не участваше на пазарите, от края на март тя се върна като купувач, но вече по фиксиран курс от 5 хил. рубли (около 52 долара) за грам чисто злато. Той е значително по-нисък, отколкото е спот цената от 62,18 долара към момента на писане.

Вижте повече по темата: Москва не вярва на долари

Този ход навежда на мисълта, че може да видим златен стандарт във все по-изолираната държава. Но с подобно допускане има много проблеми.

Инфографика 3: Покупки на злато от централните банки


На първо място, няма нищо общо между Русия и индивид, който иска да закупи или продаде инвестиционно злато. Човек или компания може да направи това свободно по целия свят, при предварително известна цена. Малцина ще са склонни да продават на Русия, а и тя едва ли ще иска да инвестира оскъдната си твърда валута, за да внася злато. Вече и Япония се присъедини към страните, наложили ембарго върху търговията си с руско злато.

Вижте повече по темата: Светът без златния стандарт – пет десетилетия по-късно

Още по-труден ще е износът на злато от Русия срещу валута. Причината – руските компании не могат да търгуват в рамките на Лондонската метална борса. Страната е способна да изнесе своите запаси незабелязано към Китай или Индия, но покупките носят гигантски риск от контрагента. Ако бъдат засечени, купувачите също могат да понесат санкции.

На второ, фиксирането на курс, по който централната банка купува, не е връщане към златен стандарт. То показва, че институцията ще опита да увеличи запасите си при по-изгодни условия за самата нея. Новото правило важи само при покупките от търговските банки в страната, а не означава, че рублата е конвертируема по този курс.

В заключение, последното нещо, което управляващите в Русия биха искали в този момент, е да се върнат към златен стандарт. Както вече видяхме, те имат огромната склонност да печатат необезпечени пари. Това е особено вярно в контекста на войната, тъй като разходите им нарастват значително, а приходите в хазната се свиват. Преминаване към златен стандарт ще завърже ръцете им да инфлират рублата.

Освен това този ход ще изпразни трезорите на централната банка моментално. Много вероятно е болшинството руснаци веднага да обменят обезценените си хартиени пари срещу благородния метал, особено съдейки по техния апетит за инвестиционно злато през последните седмици. При подобен сценарий управляващите ще са в изключително неизгодна позиция, защото ще трябва скоростно да премахнат курса, по който са обменяли злато срещу рубла. В момента, в който това се случи, рублата ще се обезцени драматично, както се случва с щатския долар след 1971 г., когато Ричард Никсън затваря златния прозорец.

Използването на стабилни пари е най-добрата възможна политика. Златото се е доказвало в тази си роля хилядолетия наред. Но е невероятно властите в Русия да искат да се върнат към нея, особено когато разходите им нарастват, приходите им се свиват и нуждата от достъпа до печатната преса за пари е по-голяма от всякога. Разбира се, цената на тази инфлация ще бъде платена от обикновените жители на страната.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още