Добавете ценово известие

Топ 10 на най-вълнуващите феномени в икономиката през 2021 г.

Публикувано от Даниел Василев в категория Анализи, На фокус на 21.12.2021
Цена злато (XAU-BGN)
1,00 BGN/oz
  
- 0,00 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
1,00 BGN/oz
  
- 0,00 BGN

Настоящата година беше изпълнена със събития в сферата на икономиката, финансите и инвестиционното злато и сребро. Тук ще си припомним какво се случи набързо през нея и ще видим кои бяха най-популярните новини и анализи сред читателите ни през изминаващите дванадесет месеца.

Икономиката през 2021 г. накратко

Очакванията бяха, че светът ще се върне към растеж след пандемията. Само че след силни две тримесечия в началото на годината, икономиката на САЩ забоксува през третото тримесечие, нараствайки с едва 2,1% на годишна основа. Европейският съюз и еврозоната се представят малко по-добре, покачвайки се съответно с 4,1 и 3,9%. Това беше по-добро представяне от предишните прогнози и от очакванията на анализаторите. В резултат на него беше завишена и прогнозата на самия Европейски съюз. Вместо прогнозирания общ растеж от 4,2%, колкото се очакваше при пролетната прогноза, през есенната вече стойността беше от 5%. За сравнение, през април 2021 г. Световната банка предвиждаше ръст за целия ЕС от 4,1%.

Представянето на икономиките е движено основно от изкуствено потиснатите лихви и продължаващото печатане на пари (т.е. инфлацията). Всъщност именно тя се превърна в „слона в стаята“. След безпрецедентното увеличаване на паричното предлагане от началото на 2020 г., неговите ефекти започнаха да се усещат от цените на потребителските и най-вече на производствените стоки от началото на тази година.

Отражението му върху покупателната способност на парите е зрелищно. В САЩ регистрираха най-високата инфлация от почти четири десетилетия насам; в еврозоната инфлацията е най-високата в историята. Балканският полуостров като цяло не изостава зад тези тенденции. България и Румъния също постигнаха „рекорд“ за последното над десетилетие. В Сърбия инфлацията е на най-високата стойност от 2013 г. досега.

Вижте повече по темата: Паричното предлагане в България и Румъния расте най-бързо от началото на кризата

Но „в най-интересни времена“ (както посочва далечноизточното проклятие) живее икономиката на Турция. Да, тя регистрира покачване, но на гърба на истински апокалипсис за турската лира. Само от началото на годината тя изгуби почти 50% от покупателната си способност спрямо долара, достигайки постоянно нови исторически рекорди.

Вижте повече по темата: Обезценяващата се турска лира постигна поредно безпрецедентно дъно

Представянето на инвестиционното злато

В началото на годината станахме свидетели на цена на златото от 1898 долара за тройунция, т.е. към момента на писане жълтият метал е изгубил 5,1% от стойността си. Въпреки това търсенето му продължава да расте. Първото полугодие глобално беше най-силното за инвестиционното злато от 2013 г. досега. Както се очакваше, централните банки също продължиха политиките си на изкупуване на злато. От европейски страни като Сърбия и Полша, през Нигерия, Боливия и Япония, до Сингапур – от началото на годината институциите увеличиха нетните си запаси от злато с 403,9 тона. Във Венецуела, заради хиперинфлацията, златото отново започна да се използва като пари.

Вижте повече по темата: Как покупките на злато от централните банки влияят върху цената му

При среброто също виждаме силно представяне. Металът, без който преходът към зелена енергия е невъзможен, за пръв път от шест години насам ще надхвърли търсене от 1 млрд. тройунции.

Какво ни чака през 2022 г.

Както сме посочвали, фондовите пазари са пристрастени към лесните пари, идващи от централните банки. Затова когато Федералният резерв посочи в средата на декември, че планира да увеличи лихвения процент трикратно и да прекрати количествените улеснения през 2022 г., борсите се понижиха. Bank of England вече увеличи основния лихвен процент, но с маргиналните 0,25 процентни пункта до 0,25%. Това далеч няма да спре инфлацията и е значително под каквито и да е исторически норми.

Вижте повече по темата: Кои активи съхраняват най-добре покупателната способност при кризи

Европейската централна банка направи интересен финт. Те изтъкнаха, че ще се свият програмата за извънредна помощ при пандемията (PEPP), но ще увеличат другите си механизми за изкупуване на облигации. Изключително бързото печатане на пари и надуването на балони в Европа ще продължи и догодина. За разлика от другите централни банки, ЕЦБ дори не може да претендира за някакво повишаване на основния лихвен процент, който е на -0,5%, затова не се и опитва.

Вижте повече по темата: Финансовото състояние на Европа е по-тежко от всякога

Затова и сред най-интересните феномени догодина ще са политиките на централните банки. Те ще определят дали ще инфлацията ще продължи да е висока, ако лихвите останат потиснати и печатането на пари продължи да се наблюдава, или вече надутите балони, които са по-големи от 2008 г., ще се взривят.

Класацията на събитията през призмата на читателите на Tavex

Ще видим какво се случи в икономиката през изминалите дванадесет месеца, като използваме призмата на най-четените анализи на сайта ни.

А ето и самата класация на най-популярните статии, които публикувахме от началото на годината. Класацията на десетте е във възходящ ред, като на първо място е най-четената ни статия:

  1. Подриването на парите 2: Къде изчезва инфлацията

Централните банкери посочват, че инфлацията я няма, затова тук разглеждаме къде отива тя.

Пълния текст на статията можете да видите тук.

  1. Как златото спасява хората от фиаското на турската лира

Не е нужно да гледаме към миналото, за да видим, че златото се е използвало като актив за съхраняване на стойността. В непосредствено съседство, в Турция през последните няколко години то е спасителен пояс за спасение на покупателната способност.

Пълния текст на статията можете да видите тук.

  1. Осем причини да инвестираме в злато

Златото винаги е било символ на стабилност и богатство и в тази статия ще си припомним защо е добре то да е част от всяко инвестиционно портфолио.

Пълния текст на статията можете да видите тук.

  1. Поредно откритие на огромни залежи от злато в Турция – как се стигна до него

По всичко личи, че турските залежи от злато ще продължат да растат, а тя планира да удвои добива в рамките на следващите пет години.

Пълния текст на статията можете да видите тук.

  1. ЕЦБ прогнозира взривяването на пореден имотен балон

Темпът на покачване на жилищата изпревари заплатите и достигна нива, невиждани от предишния имотен балон, което застрашава финансовата стабилност.

Пълния текст на статията можете да видите тук.

  1. Инфлацията е тук: как да предпазим парите си

Статистиката показва, че инфлацията е тук и стопява скоростно стойността на фиатните пари. Но златото и среброто са насреща, за да я спасят.

Пълния текст на статията можете да видите тук.

  1. Какво е инфлация

Инфлацията тихо унищожава покупателната способност и спестяванията ни. В тази статия ще разгледаме какво точно представлява тя.

Пълния текст на статията можете да видите тук.

  1. Кредит и дълг: наркотиците, които убиват съвременната икономика

Коктейлът от свръхзадлъжнялост с кредит и дълг и рекордно печатане на пари означава, че днес светът стои върху много по-голямо буре с барут, отколкото през 2008 г.

Пълния текст на статията можете да видите тук.

  1. Трите най-популярни златни монети в България

Това са най-популярните златни монети у нас от началото на 2021 г., през която търсенето на инвестиционно злато се увеличи.

Пълната класация можете да видите тук.

  1. Цената на златото проби 1800 долара за тройунция, а Джак Дорси очаква хиперинфлация

Настоящата среда е благоприятна за цената на златото, посочват от Commerzbank, а ветерани в сферата очакват стойност от 3 хил. долара за тройунция.

Пълния текст на статията можете да видите тук.

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още