Срок за обработка на онлайн поръчки до 2 работни дни.
Добавете ценово известие

Ирландия увеличи златните си резерви с 33% заради високата инфлация?

Публикувано от Tavex в категория Златни вести на 14.12.2021
Цена злато (XAU-BGN)
4276,20 BGN/oz
  
+ 33,42 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
50,27 BGN/oz
  
+ 0,38 BGN

Ирландия се превърна в поредната страна, която увеличава своите златни резерви от началото на годината. Според последните данни на World Gold Council, чрез два транша, осъществени през септември и октомври, централната банка на страната е изстреляла запасите си с цели 33%. В абсолютна стойност обаче покупката ѝ не е голяма – общо два тона.

Вижте повече по темата: Проучване – централните банки ще продължат политиката на изкупуване на злато

Освен процентното изменение на златните резерви на Ирландия, друг интересен факт е нейният профил като купувач. Страната е развита икономика и член на Европейския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. През октомври например останалите нетни купувачи са Казахстан (5,6 тона), министерството на финансите на Турция (3,9 тона), Индия (3,8 тона) и Русия (3,1%).

Историята на ирландските златни резерви

От Централната банка на Ирландия (CBI) са отказали да дадат официална причина за решението си, позовавайки се на това, че операциите ѝ със злато са „търговска тайна“. Във всеки случай това е първата покупка на злато на институцията от април 2009 г. досега (0,5 тона). Преди това тя купува същото количество през януари 2008 г.

Вижте повече по темата: Как покупките на централните банки влияят върху цената на златото (инфографики)

Прави впечатление, че страната увеличава своите златни резерви по време на епизоди на висока инфлация и/или на криза. Например през януари 2008 г. тя вече е 4,3%, като до края на годината почти няма да падне под 4%. През април 2009 г., като част от не престижната група PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания), тя е сред най-тежко засегнатите от дълговата криза в Европа.

Вижте повече по темата: Кредит и дълг – наркотиците, които убиват съвременната икономика

Проблемите пред банките и необслужваните кредити водят до изстрелване на лихвите в страната и до свиване на кредитирането. Затова през 2009 г. се наблюдава дефлация, докато брутният вътрешен продукт на Ирландия се свива с над 14% в сравнение с предходната година. Лошата икономическа конюнктура обуславя решението на CBI да увеличи буферите си през последната криза.

Последното покачване на ирландските златни резерви

По всичко личи, че настоящата серия от покупки се обуславя от бързо растящата инфлация. През 2020 г. брутният вътрешен продукт на Ирландия се покачи с 5,9%, т.е. страната определено не в рецесия, както беше преди дванадесет години. Инфлацията обаче ще продължи да расте. През ноември 2021 г. тя достигна 5,3% – най-високата ѝ стойност от края на миналия век досега. Така тя продължава да се покачва за осми пореден месец.

Прогнозата на Европейската комисия е, че инфлацията в Ирландия ще остане завишена и догодина. Очакванията са, че тя ще е 3,1% в рамките на 2022 г. Това е с 55% по-висока стойност от целевата за Европейската централна банка. Може обаче прогнозата да бъде завишена, тъй като към момента няма реални индикации, че инфлацията ще остане потисната.

Защо CBI опитва да поддържа политиката си на изкупуване на злато, което даже въпреки спада си през тази година остава спасител на покупателната способност, в тайна? Има много причини за това. Покупките на централните банки не са задължително най-прозрачния сегмент в търговията на инвестиционно злато. Връщайки се назад в историята, понякога институциите са действали дори като в шпионски филм.

Вижте повече по темата: Как Сингапур създава своя запас от злато като във Филм за Джеймс Бонд

В миналото централната банка на страната също винаги е поддържала високо ниво на потайност и почти нулева прозрачност относно операциите си със злато. Затова не е ясно нито каква част от него се съхранява в Bank of England, нито дали участва в операции (т.е. дали се отпуска назаем, отново чрез Bank of England като посредник). Документите показват, че цялото злато, притежавано от страната, е инвестиционно злато, като тя не разполага с неалокирано – т.е. хартиерно – такова.

Вижте повече по темата: Колко всъщност е цената на златото

Относно ирландските златни резерви днес може да се спекулира, че CBI e опитвала да увеличи буферите си със стабилен актив като златото, докато не вдига твърде много шум, за да не създаде опасения у публиката, че ще се наблюдава висока инфлация по-дълго от прогнозираното.

Поредната централна банка с ръст на златните резерви

С двете си покупки на злато, Ирландия се присъединява към много централни банки, увеличили запасите си от благородния метал от началото на 2021 г. Сред тях са и някои европейски централни банки, включително тази на Сърбия. В случая на страната президентът Вучич изрично посочи, че целта е да се предпазят от високата инфлация чрез инвестиционно злато.

Инфографика: Покупките на централните банки от началото на годината


Вижте повече по темата: Защо Европа залага на изкупуване на злато срещу инфлацията

Като цяло през октомври централните банки са нетни купувачи на 2 тона злато. Сред институциите, увеличили запасите си, са Казахстан (6 т), Индия (3,8 т), Русия (3 т) и Ирландия, а сред продавачите – Узбекистан (8 т), Турция (2 т) и Катар (2 т).

Коментари

Препоръчваме Ви да прочетете още