Добавете ценово известие

Как и откъде да купя инвестиционно злато?

Публикувано от Даниел Волошчук в категория Анализи на 09.05.2024
Цена злато (XAU-BGN)
4364,97 BGN/oz
  
+ 11,88 BGN
Цена сребро (XAG-BGN)
56,23 BGN/oz
  
- 0,41 BGN
купуване злато, злато, инвестиционно злат

Физическото инвестиционно злато, под форма на златни монети или златни кюлчета, е най-добрият начин да се защитите срещу инфлацията в дългосрочен план. Но какво трябва да търсите, когато се чудите: „Откъде мога да купя инвестиционно злато?“. 

В края на краищата трябва да се уверите, че вашите инвестиции са законни и ще ви донесат ползи в бъдеще. 

Още по темата тук: Милениълите се обръщат към златото, за да защитят доходите си

Така че нека да видим как трябва да изглежда процесът за търсене на търговец на благородни метали. Какво точно трябва да имате предвид? Защо е толкова важно да изберете легитимен търговец на инвестиционно злато? Но преди да отговорим на всички тези въпроси, нека първо да видим какво представлява инвестиционно злато. 

Какво е инвестиционно злато?

Инвестиционното злато се класифицира в златни кюлчета и плочки, както и в златни монети и медали. Това са инвестиционни продукти, които включват рафиниране на необработено злато и привеждането му в съответствие с определени международни стандарти. 

Инвестиционни златни кюлчета 

В случай на златни кюлчета и златни плочки те:

  • трябва да имат съдържание на чисто злато най-малко 99,5%,
  • да не се продават с ценова надбавка, по-голяма от 80%.

Златните кюлчета с тегло до 100 грама се доставят запечатани в пластмасови опаковки, представляващи техните сертификати за автентичност. 

Още по тази тема тук: Какво е инвестиционно злато?

Опаковката трябва да съдържа информация за теглото, съдържанието на чисто злато, серийния номер и рафинерията, произвела златното кюлче. Тъй като тези опаковки удостоверяват златните кюлчета, задължително е да ги запазим непокътнати във всякаква форма

Инвестиционни златни монети 

Когато говорим за златни монети и златни медали, за да бъдат класифицирани като продукти от инвестиционно злато, са задължителни следните условия: 

  • да съдържат поне 90% чисто злато,
  • да са издадени след 1800 г.,
  • да са били или все още да са законно платежно средство в страната, в която са издадени,
  • да имат номинална стойност (например 20 франка, 1 или 4 дуката, 100 евро, 100 долара и т.н.), като единственото изключение е Южноафриканския Кругерранд,
  • да не се продават с ценова надбавка, по-голяма от 80%,
  • да представят годината на издаване.

Златните монети са сертифицирани по своите уникални характеристики. Това са теглото, чистотата на златото, дебелината и диаметъра, детайлите на монетата и определени мерки за сигурност, прилагани от монетния двор.  

Последната характеристика е най-добре подчертана в случая на златните монети Канадски Кленов Лист и Британия. Последната се смята за „най-сигурната златна монета в света срещу фалшифициране”.

В наличност

Британска златна монета 1 унция Британия

Продаваме 4542,00 лв. 4492 4492,00 4542 4542,00
Купуваме 4492,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

В нито един от тези случаи (златни кюлчета или златни монети) не са валидни сертификатите за автентичност, издадени от търговеца. Само рафинерията или монетният двор на продуктите от инвестиционно злато могат да издават документи, които да доказват тяхната автентичност. 

Единствените международно приети инвестиционни златни монети, които имат сертификати за автентичност, са златните монети Канадски кленов лист от серията „Call of the Wild”. Те идват запечатани в пластмасови опаковки, точно като златните кюлчета. Те също така са най-чистите златни монети, издавани някога, със съдържание на чисто злато от 99,999%.

златна монета канадски лос 2019 дивото зове Изчерпан

1 унция златна монета Канадски Лос 2019 година

4382 4382,00 5491 5491,00
Купуваме 4382,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Освен това в страните-членки на Европейския съюз не се начислява данък върху добавената стойност или данък за продажбите върху цената на продуктите от инвестиционно злато. При златните монети и медали списъкът на освободените от ДДС е публично достъпен. 

Откъде да купя инвестиционно злато?

Когато става въпрос за закупуване на физическо инвестиционно злато, това се прави чрез лицензиран търговец на благородни метали. Изборът на такъв търговец трябва да бъде внимателен процес. Необходимо е да се уверите, че вашите инвестиции в злато за безопасни, а златните кюлчета и монети са оригинални. 

Какво трябва да търсите при надежден търговец на инвестиционно злато? 

Най-важните критерии, които трябва да гледате, когато решавате дали даден дилър на злато заслужава вашето внимание, са: 

  • цената „купува”, както и цената „продава” на златото са винаги публично достъпни и се актуализират постоянно в съответствие с международната цена на златото, 
  • се съгласява да купува златни инвестиционни продукти, които са част от неговото портфолио, дори ако не сте ги купили от него, 
  • търгува с международно признати продукти от инвестиционно злато от рафинерии и монетни дворове като Valcambi, Metalor, PAMP, Argor-Heraeus, Кралски монетен двор, Австрийски монетен двор, Монетен двор на Perth и др.,
  • се съгласява да договаря по-добра цена за по-големи количества инвестиционно злато,
  • не предлага за продажба неинвестиционни продукти, като бижутата или нумизматични монети, за които се прилага ДДС и по-високи ценови премии,
  • се съгласява да търгува с продукти от инвестиционно злато с по-голямо тегло (например 50 грама, 100 грама или дори повече),
  • честен е в своите процедури и спазва изискванията на приложимото законодателство. 

Това са основните фактори, на които трябва да разчитате, когато решавате от кого да купите инвестиционно злато. Но може би най-важен е връзката им с клиентите.  

Още по темата тук: Некоректни практики на пазара на физическо инвестиционно злато и сребро в България

Професионален търговец на благородни метали ще помогне на своите клиенти да разберат какво е инвестиционното злато, какво влияе на пазара на златото, защо определени процедури по закупуване на продукти от инвестиционно злато са такива, каквито са. Техният интерес да ви предложат най-добрия вариант за инвестиране, а не просто да продадат конкретен продукт от инвестиционно злато, е много важен. 

Още по темата тук: С кои рафинерии и монетни дворове работи Tavex?

Поради тази причина ви препоръчваме да прочетете отзивите на клиентите, които са имали взаимодействия с търговеца на злато. Направете всички необходими изследвания, за да можете да вземете най-безопасното решение. В края на деня вашите пари са заложени на карта. 

Как да закупите инвестиционно злато в България? 

Предвид действащото законодателство в България, можете да закупите физическо инвестиционно злато по три различни начина. 

Ще ви представим начините, по които можете да закупите продукти от инвестиционно злато от Tavex с актуализирани процедури:

  • в брой до 10.000 лева,
  • с картата, за всякаква сума (чрез нашия уебсайт или физически в нашите офиси) в рамките на лимита, наложен от банката, издала картата,
  • по банков път, за всякаква сума.

При операциите в брой законът не допуска плащания над 10.000 лева на ден за физическите лица. Също така, плащанията със суми между 9.700 и 10.000 лева изискват попълването на два формуляра: за познаване на клиента и за произхода на средствата. 

Ако търговец на благородни метали желае да търгува над тази сума или без съответните декларации, не купувайте от него и не му продавайте. Задължително е всеки търговец да спазва действащото законодателство. 

Плащанията с картата имат лимит. Това трябва да се обсъди предварително с банката, която е издала вашата карта. Това е по-скоро протекционистична мярка, насочена към борбата с измамите. 

Когато казвам измама, имам предвид и измама, насочена към вас. Също така, ако сте публично изложено лице, е необходимо да попълните формуляр, удостоверяващ това, независимо от стойността на сделката.  

Необходимо е да се направи разлика между търговията с инвестиционно злато и инвестиционно сребро за юридически лица. Покупката може да се извърши и в брой. Но при продажба плащането се извършва по банков път съгласно действащото законодателство. 

Заключения 

Когато решавате да закупите физическо инвестиционно злато, трябва да сте внимателни. Можете да намерите доста дилъри на благородни метали в България, които спазват всички разпоредби, но не се колебайте да поставите под въпрос процедурите им. 

Лице на 1 грам абонаментно златно кюлче Tavex нов дизайн В наличност

1 грам абонаментно златно кюлче Tavex

Продаваме 162,00 лв. 146 146,00 162 162,00
Купуваме 146,00лв.
Сравнение Известие Добавете към количката

Има действащи закони, които трябва да се спазват. Също така, ако една сделка изглежда твърде добра, за да е истина, тогава определено е нелегитимна. Купуването на инвестиционно злато включва справедлива сделка и за двете страни. 

Една добра практика е да видите дали търговецът се грижи за своите клиенти. Tavex е най-добрият пример в България, когато става дума за обслужване на клиенти в областта на инвестиционното злато. 

Нашите стандарти гарантират справедливо отношение към нашите клиенти и спазване на всички приложими разпоредби.

Препоръчваме Ви да прочетете още